Etichete

, , , , , , , ,

Replica de mai sus apartine maiorului, un personaj din piesa „Familia Tot”.

Ca sa va explic mai bine, dupa lupte seculare care au durat cateva luni, in week-end-ul trecut am avut norocul sa merg datorita unei bune prietene la o piesa de teatru foarte interesanta, „Familia Tot”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”, Bucuresti.

tot.maiorul(Sursa fotografii – Blogul Familia Tot)

Piesa a avut urmatoarea distributie:

Maiorul – George Costin

maiorulTót, pompier sef – Adrian Nicolae

tatal.tot

Mariska, sotia lui Tót – Sorin Miron

 

tot.familly.best

 

Agika, fiica lor – Nicoleta Hancu

fata.tot

 

Postasul – Alexandru Ion

postasul

Gizi Gezané, o dama – Nicoleta Hancu

Masina de taiat cartonul:

masina.taiat.carton

Decorul si costumele – Adriana Grand

Directia de scena – Victor Ioan Frunza

Familia Tot” este o tragi-comedie si a fost scrisa de dramaturgul István Örkeny, intemeietorul absurdului si grotescului maghiar.

Romanul face parte din volumul „Calatorie de nunta pe hartia de prins muste” si pare ca se muleaza pe linia absurdului din „Procesul” lui Kafka.

Subiectul piesei nu este foarte complicat:

„George Costin (Maiorul) e ofiţerul venit la odihnă în sânul primitoarei familii – încordat ca un arc, panicos şi, la drept vorbind, nebun de legat, dar atât de candid când lipeşte cutii.

regizor.tot

Adrian Nicolae (Tót) e capul familiei; ofiţerul de pom­pieri paşnic, aşezat, omul dintr-o bucată, mucalit sub mustaţa lui bogată şi atât de duios când nu mai vrea altceva decât un somn liniştit. Sorin Miron (Mariska) e cea mai frumoasă soţie urâtă – reţinută, docilă, mamă iubitoare, femeie din popor. Văzându-l, ai certitudinea că nicio actriţă nu ar fi fost mai potrivită decât el în acest rol.

Nicoleta Hâncu (Agika) este fetiţa cuminte, infantilă şi curioasă, iar Alexandru Ion e nebunul lucid, Poştaşul care schimbă destine – calin, trist şi luminos. Când comedia e lua­tă în serios de o echipă atât de „fa­milială”, ai „Tót” ce îţi trebuie pentru a fi sigur de un spectacol la care să mergi şi să revii cu zâmbetul pe buze.”

Sincer, mi-a placut foarte mult piesa si as recomanda-o oricarui iubitor de teatru.

Dar daca ar fi sa ma intrebati ce mi-a placut mai mult, nu as sti ce sa va raspund mai intai: jocul actorilor (in special sotia lui Tot- un travesti excelent, dar si Tot-calmul intruchipat adus la exasperare de caracterul maiorului, fata lor-pata de culoare a piesei, maiorul- un Ceausescu mai ungur:), postasul – un raisonneur cu suflet bun), subiectul piesei, absurdul situatilor, comicul de situatie si de limbaj („Mai cur pensat!” ), decorul, costumele …

In concluzie, mi-a placut cam tot din „Familia Tot„, asa ca daca aveti ocazia, nu ezitati sa mergeti sa vedeti piesa, n-o sa regretati!