Etichete

, , , , ,

Este Vinerea Mare si nu mai este putin si asistam pentru a nu stiu cata oara ( ba stim 🙂 la miracolul Invierii.

De obicei, urarea clasica este „Sarbatori fericite!”, dar eu va doresc „Sarbatori luminate!”, pentru ca in perioada aceasta, lumina din suflete este cea mai importanta.

Ca lumea s-a inrait foarte mult in ultima vreme, nu este doar o constatare, ci o evidenta.

Suntem din ce in ce mai rai, mai egositi, ne calcam unii pe altii in picioare (nu toti, dar multi …), ne uram, fratii se omoara intre ei pentru o bucata de pamant, de parca n-am fi invatat nimic de la Cain si Abel

Daca te uiti la stiri, te minunezi sa vezi asa-zisi „preoti”, deveniti adevarati oameni de afaceri. Si nici cu preafericitii nu ne este rusine … Si atunci, iti amintesti de vechea zicala „Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!”

Nu spun ca nu ar mai fi preoti cu har pentru ca sunt destui, dar acestora nu le place sa apara la televizor sau nu le place sa se laude cu faptele lor bune, preferand sa ramana anonimi si sa-l slujeasca pe cel catre care au fost chemati, in liniste si smerenie.

Pentru mine, sarbatoarea Pastilor are o magie aparte pentru ca imi aminteste de Pastele in Bucovina, mai exact intr-un satuc, Slatina, din judetul Suceava.

Imi amintesc, cu drag, cu tot postul strangeam oua din cuibar pentru Paste. Era cea mai mare bucurie a mea, ca impreuna cu verisorii mei sa adunam oua pentru Paste,

pe care, mamuca le punea la pastrare, intr-o cofita de lemn:

oua.inchistrite.Paste

(Sursa foto – Bucovina, Te iubesc)

Iar in saptamana patimilor, in ziua in care se vopseau oualele, bunica ma lasa sa le dau luciu cu cate o bucatica de slanina, de luceau de-ti era mai mare dragul!

Si imi mai placea foarte mult si obiceiul de a ne spala dimineata cu apa dintr-o ulcica in care se puneau nite monede si un ou rosu. Paradoxal, ultimul care se trezea primea banutii, asa ca eu trageam de timp cat puteam, ca sa ma aleg cu premiul mult dorit.

Si tot de Paste bunica (mamuca), dar si mama faceau cei mai buni cozonaci si mai ales, cea mai buna pasca din lume:

pasca_branza_stafide_13

(Sursa foto – Pasca cu branza si stafide)

Si imi aduc aminte de frumoasa era slujba de Paste la manastirea Slatina!

Eram mici, sa fi avut vreo 4-5 ani, dar ne duceam si noi cu cei mari si eram fascinata de slujba Invierii. Pentru mine, era ca un spectacol. Simteam ca se petrece ceva sacru in manastire din vocea sfanta a maicutelor si din gesturile ceremoniale ale preotului.

Si cel mai mult imi placea momentul cand lumea, cu lumanari aprinse, inconjura de 3 ori manastirea cantand:

„Hristos a înviat din morţi
Cu moartea pe moarte călcând
Şi celor din morminte
Viaţă dăruindu-le!”

Si atunci nu mai este de mirare ca numar orele pana cand voi pleca spre casa pentru a petrece sarbatorile de Pasti, asa cum le petreceam de mica …

Prin urmare, va doresc si voua sarbatori pline de lumina, rabdare si iertare alaturi de cei dragi!